In Amsterdam eindigde de AEX met een winst van 1,6 procent op 301,81 punten. Daarmee sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak voor het eerst sinds 11 mei boven de grens van 300 punten. De MidKap klom ook 1,6 procent, tot 500,89 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 1,7 en 1,8 procent. Ook in Milaan en Madrid zat de stemming er goed in, met winsten van circa 3 procent.

Cijfers van het Duitse onderzoeksbureau ZEW zwengelden de handel dinsdagochtend aan. Uit hun maandelijkse onderzoek bleek dat het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie vorige maand in het sterkste tempo is gedaald sinds 1998.

Fed

Dat tegenvallende cijfer zette kortstondig druk op de beurzen. De koersen vonden echter al snel de weg omhoog, gevoed door de hoop dat de scherpe daling van het Duitse vertrouwen de politiek en de ECB tot actie aanzet. Daarbij wordt ook gekeken naar het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed), dat zijn beleidsvergadering woensdag wellicht afsluit met de aankondiging van nieuwe maatregelen.

In de AEX leden alleen Unilever (min 0,9 procent) en Heineken (min 0,4 procent) een klein verlies. De producenten van consumptiegoederen hadden last van een winstwaarschuwing van Danone. Die gaf aan dat de marktomstandigheden in Zuid-Europa, en vooral in Spanje, sterk zijn verslechterd. In Parijs leverde het aandeel Danone 6 procent in.

ING

Financiële fondsen deden het goed. In de AEX won ING bijna 5 procent en klom Aegon 3,9 procent. Ook in Parijs en Frankfurt hoorden de banken bij de grootste winnaars.

Staalproducenten ArcelorMittal en Aperam voerden de AEX aan met winsten van circa 6 procent. Staalbedrijven profiteren direct van stimulerend economisch beleid, dat de vraag naar staal vergroot. Arcelor-topmanLakshmi Mittal waarschuwde dinsdag wel voor overcapaciteit bij internationale staalproducenten.

De euro was 1,2690 dollar waard, tegen 1,2565 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 83,99 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 96,15 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl